Snapdragon 8 Gen 2 će se fokusirati na potrošnju, a ne na performanse

Bilo je krajnje vreme da neko obrati više pažnje na potrošnju, posebno jer Snapdragon 845 iz 2018. i dalje lepo izlazi na kraj sa modernim igrama.

Predstavljanje Snapdragon 8 Gen 2 (druge generacije) čipseta je potvrđeno za sredinu novembra (15.-17.) ove godine i konkurencija uopšte nije naivna – Apple A16 Bionic i Mediatek Dimensity 9100. Međutim, prema najnovijim informacijama koje stižu iz Kine, fokus novog Qualcomm čipa neće biti performanse, već efikasnost.
QualcommSummit.jpg
Prema onome što se za sada zna, novi Snapdragon će imati drugačiju arhitekturu: jedno brzo Cortex X3 jezgro, dva Cortex A715 i četiri Cortex A510 jezgara, u paketu sa Adreno 740 grafikom. Takođe se očekuje da u poređenju sa aktuelnim Snapdragon 8 Gen 1, druga generacija donese 25% bolje CPU, čak 40% bolje GPU i značajno manju potrošnju.
Ukoliko znamo da je Snapdragon 8+ Gen 1 prelaskom iz Samsung fabrika u TSMC postrojenja uspeo da dobije 30% bolju efikasnost u odnosu na model bez „+“ u nazivu, od druge generacije flagship čipseta kompanije Qualcomm se očekuje zaista mnogo.
Prema prvim informacijama, Qualcomm je zadovoljan i Snapdragon 8+ Gen 1, a izgleda i sa 8 Gen 2, pa se očekuje da ova kompanija neće menjati proizvođača poluprovodnika i za narednih nekoliko generacija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi