Naučnici rade na litijumskoj bateriji koja će trajati 2-3 puta duže

Zahvaljujući naporima istraživača i naučnika, baterije za telefone bi kroz nekoliko godina mogle evoluirati do tačke da će trajati i po nekoliko dana sa jednim punjenjem.

Nekada smo kupovali više baterija za svoje mobilne telefone, danas nosimo sa sobom punjače za slučaj da nam se baterija isprazni, ali izgleda da će ovo u budućnosti postati suvišno. Zahvaljujući naporima istraživača i naučnika, baterije za telefone bi kroz nekoliko godina mogle evoluirati do tačke da će trajati i po nekoliko dana sa jednim punjenjem i sa ekstremnim opterećenjem tokom rada. Naučnici su pronašli način da potencijalno dupliraju ili utrostruče životni vek baterije. Oni su kreirali tehniku koja omogućava da se kreira gušći i efikasniji litijum u bateriji, korišćenjem nanoskopskog štita od ugljenika, koji pomaže pri stabilizaciji litijuma, čime se i produžava životni vek. Krajnji rezultat je baterija koja će duže trajati, ali će biti i sigurnija. Navodi se da će proći još dosta vremena dok se ovi testovi ne spprovedu u delo i dok se ne kreira pravi potrošački proizvod.Izvor: Ubergizmo

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi