Samsung QN100B je najsvetliji TV na svetu

Ovaj 98-inčni QLED televizor ima panel sa neverovatnih 5.000 nita svetline, čineći ga najsvetlijim televizorom na svetu dostupan u slobodnoj prodaji.

Nakon predstavljanja svoje QD-OLED tehnologije panela koja kombinuje najbolje karakteristike QLED i OLED ekrana, kompanija Samsung nastavlja da pomera granice elektronike, ovoga puta u domenu maksimalne osvetljenosti ekrana. Kako navodi PCMag, Samsung je predstavio televizor koji može da ostvari do sada neviđeni nivo svetline prikaza.

Neverovatna osvetljenost ekrana

Kao što verovatno znate, svetlina prikaza koju ekran određenog uređaja, u ovom slučaju televizora, može da prikazuje meri se u nitima, tj. Kandeli po kvadratnom metru (cd/m2). Do sada, najsvetliji televizor na svetu dostupan u slobodnoj prodaji prema renomiranom sajtu koji se bavi detaljnim testiranjem televizora, Rtings, bio je Samsung QN90B QLED iz ove godine sa prosečnom izmerenom osvetljenošću ekrana od 1.197 nita u SDR formatu (2.120 izmereno na belom kvadratu koji pokriva 10% ekrana) i 1.222 nita u HDR formatu (2.054 izmereno na belom kvadratu koji pokriva 10% ekrana).

Međutim, ono što je Samsung predstavio na CEDIA (Custom Electronics Design and Installation Associatio) sajmu je, možemo slobodno reći, zver, makar što se tiče maksimalne osvetljenosti ekrana. QN100B Neo QLED televizor dijagonale monstruoznih 98 inča isporučuje sliku maksimalne osvetljenosti od 5.000 nita što je najsvetliji prikaz na jednom televizoru ikada. Ovaj TV koristi mini-LED tehnologiju pozadinskog osvetljenja kao i gorepomenuti QN90B, s tim što je QN100B znatno unapređeni dizajn “odvrnut na 11”.

Međutim, kako osvetljenost nije sve, ovaj televizor dolazi sa 4K rezolucijom zvučnim sistemom jačine 120 W i podrškom za Dolby Atmos, kao i laskavom titulom najtanjeg QLED televizora iz kuhinje komapnije Samsung do sada, sa samo 20 mm debljine. Malo li je?

Nemojte se previše nadati

Naravno, postoji jedna začkoljica, a to je da ovaj televizor neće biti dostupan u “običnim” prodavnicama tehnike, već će biti veoma skup i zahtevati profesionalnu instalaciju i posebne sisteme za tu instalaciju, pa će tako biti rezervisan samo za one sa najdubljim džepom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi