Šuška se da Nvidia priprema GeForce RTX 4090 Ti

Gde će vam duša? Nije se pošteno slegla prašina oko izlaska najbolje grafičke karte današnjice, a već se šuška o novijoj i unapređenoj GeForce RTX 4090 Ti verziji…

Tek što je pre nekoliko sati nova generacija NVIDIA GeForce RTX 4090 grafičkih karti zasnovanih na Ada Lovelace arhitekturi puštena u prodaju na platformama za e-trgovinu, a već su počele da kolaju informacije o nekim novim i još boljim modelima. Novi šampion u kategoriji najbržih gejming grafičkih karti, opremljen je AD102 grafičkim procesorom i to u verziji koja pak nije najjače izdanje Ada Lovelace grafičkog procesora. U isto vreme, dizajn štampane ploče i rashladno rešenje su ostavili manevarski prostor za budući GeForce RTX 4090 Ti.
Očigledno je da Nvidia nije htela u samom startu da “ispuca” sve adute iz rukava, pre svega zbog skorog izlaska konkurentskih Radeon RDNA3 modela.  
RTX_4090_Ti.jpg
Nedavno su neki korisnici na internetu otkrili da je Nvidia rezervisala najbolje primerke AD102 grafičkog procesora za GeForce RTX 4090 Ti model grafičke karte još boljih performansi. Nova karta u najjačoj GPU konfiguraciji raspolaže sa 18.176 CUDA jezgara, 96MB L2 keš memorije i biće opremljena najbržom varijantom GDDR6X memorije brzine 24Gbps. Transfer memorije će biti povećan sa 1TB/s na 1.1TB/s, a “boost” frekvencija GPU procesora će biti podignuta za 200 MHz u odnosu na orginalni RTX 4090 model. Stvarna frekvencija tokom igranja, može da dostigne čak 2.95 GHz, a što i nije neko iznenađenje za one koji su imali prilike da probaju postojeći Ada Lovelace model. Očekuje porast performansi od 10% do 20% u odnosu na GeForce RTX 4090. Malo iznenađenje je činjenica da je potrošnja energije samo 475W, što je samo 25W više.
RTX_4090_Ti_rumors_specs.jpg
Pretpostavka da RTX 4090 nije najjači Ada model u asortimanu nove serije Nvidia GeForce modela, prema pisanju Super Network sajta, mogla se naslutiti još u maju ove godine, kada se pojavila slika hladnjaka za koju se sumnja da je nova generacija najbolje Nvidia grafičke kartice, pošto je na srebrnom metalnom okviru ugraviran natpis „RTX 4090 Ti“, a što je zapravo potvrda postojanja ovog GPU-a  iz najviše klase proizvoda ove vrste.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi