ASML razmišlja da napusti Holandiju – vlada reaguje tajnim planom „Beethoven”

Kako bi zadržala vodećeg svetskog proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML unutar svojih granica, vlada Holandije počinje pripremu plana „Beethoven“

ASML razmišlja da napusti Holandiju – vlada reaguje tajnim planom „Beethoven”

Holandska multinacionalna kompanija specijalizovana za proizvodnju opreme za industriju čipova i posebno za proizvodnju litografskih mašina ASML razmišlja da napusti Holandiju, pošto je izrazila zabrinutost u vezi sa poslovnim okruženjem u državi. U to podrazumeva poteškoće odnosno pooštravanje poreskih olakšica za migrante koje zapošljava u velikoj meri, kao i izmenu prava o radnoj migraciji. Na osnovu toga, vlada premijera Marka Rutea pokušaće da zadrži ASML pomoću tajnog plana koji je nazvala Betoven (Beethoven).

ASML navodno razmatra i opcije širenja proizvodnje u inostranstvo i dramatičnog povećanja svojih proizvodnih  kapaciteta u narednih nekoliko godina.

Konkretno, ASML namerava proširenje kapaciteta na 600 sistema duboko ultraljubičaste litogrfije (DUV) i 90 Low-NA ekstremno ultraljubičastih (EUV) litografskih mašina do perioda 2025-2026. godine, kao i 20 High-NA EUV litografskih alata  do 2027-2028. godine. Uzrok tome je i ne samo ambicija već i to što je kompanija je nezadovoljna trenutnom poslovnom klimom u Holandiji, prenosi dalje De Telegraaf.

Strahovanja kompanije ASML ne odnose se samo na ekonomski aspekt već i na strateški značaj, s obzirom na to da je ona jedini proizvođač ključnih Low-NA i High-NA EUV alata za proizvodnju čipova. Sa 40 posto radne snage koju čine migranti, kommpanija se plaši mogućih promena u pravilima o migraciji radne snage, koje bi mogle da utiču na njihovu sposobnost zapošljavanja i rasta.

Premijer holandske vlade Mark Rute lično je uključen u napore da ASML zadrži u zemlji, što naglašava značaj koji kompanija ima za holandsku ekonomiju i njeno mesto u globalnoj tehnološkoj industriji. Ovo pogotovo dolazi do izražaja uzevši u obzir da su neke multinacionalne kompanije, kao što su Shell i Unilever već izmestile svoje sedište iz Holandije, a tim putem bi mogao da krene i ASML.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi