Opis igre: Awesomenauts

MOBA žanr je teritorija koju konzolaši nisu bili u prilici da istraže donedavno. To se promenilo u maju kada je na Xbox Live Arcade stigla igra Awesomenauts. Ipak, ova igra nije tipičan predstavnik pomenutog žanra. Na osnovu trejlera i slika, lako se može zaključiti da se radi o još jednoj 2D platformi u Mario stilu koja podrazumeva skakutanje, skupljanje novčića i obračunavanje sa neprijateljima. Zapravo, Awesomenauts na neki način to i jeste. Ipak, ono što se krije ispod površine, a što nije vidljivo na prvi pogled, je koncept karakterističan za MOBA igre...

Milan Jović Tri meseca od XBLA debija, Ronimo Games je igru uspešno portovao na PC. U pitanju je onaj isti tim koji nam je doneo simpatičan Swords & Soldiers naslov, koji će ostati upamćena kao verovatno jedinaskrolujuća 2D strategija. Ronimo je sada taj je isti recept primenio i na igru Awesomenauts.

Priča je tu tek da bi igraču stavila do znanja zašto treba da mlati likove drugih boja, koji nadiru sa suprotne strane nivoa. Igrač kontroliše jednog od nekoliko simpatičnih likova iz grupe plaćenika, koji se bore sa drugom grupom plaćenika za kontrolu nad bušotinamaSolar mineral koji je gorivo budućnosti i jedina valuta u igri. Vaš zadatak je da uništite bušilicu protivničkog tima na suprotnoj strani mape, pre nego se on domogne vaše.

Priča definitivno nije jača strana igre, ali zato jesu vizuelni stil, dizajn i originalan način ukrštanja MOBA žanra sa platformskim izvođenjem. Tim plaćenika čine bizarni, ali vrlo simpatični “Stravanauti” – šerif sa dinamitom, majmun sa raketnim rancem, džinovski robot, kameleon francuskog porekla, hi-hop žabac i još nekoliko ništa manje originalnih stvorenja. Iako nisu podeljeni po klasama, svaki ima jedinstvene osobine i karakteristične standardne i specijalne napade.

Jednom kada odaberete onog koji najviše odgovara vašem stilu, igra vas iz džinovskog svemirskogbroda(u kapsuli) lansira pravo na bojno polje na površini asteroida, sa još tri lika(koje mogu kontrolisati drugi igrači ili AI). Dakle, cilj igre nije da ubijete protivničke heroje (što ne znači da to nećeteraditi), već da se domognete njihove “respawn” lokacije na kojoj je i bušilica koju treba uništiti. Problem je što se neprijateljski rudnik nalazi iza nekoliko “punktova” teških i smrtonosnih miztraljeza koji blokiraju prolaz i koje je neophodno savladati.

Nivoima tumaraju i droidi koji iz obe baze nadiru u nedogled u određenim intervalima. Ovi mali roboti nisu ubojiti, ali zatopružaju štiti koji će vam dati koji trenutak da stacionarnim topovima skinete što više “helta”, dok neprijatelj verovatno radi to isto nekom vašem automatizovanom odbrambenom sistemu. Ovo je igra mačke i miša, gde čas jurišate u ofanzivu, a čas se povlačite ne bi li odbranili svoje topove, odnosno rudnik.

Mape su obično sastavljene iz dva ili tri vertikalna nivoa, povezanih lebdećim platformama, a svetom špartaju i sićušni stvorovi čijim ubijanjem možete popuniti malo energije (koja je konstantno problem). Pali neprijatelji, droidi i uništeni topovi za sobom ostavljaju Solar “novčiće” koji služe za kupovinu novih moći i poboljšanje postojećih, a moguće ih je kupiti u prodavnici na početku nivoa. Svaki heroj na raspolaganju ima ogroman broj opcija za upgrade, koje dozvoljavaju da svog lika razvijete u pravcu, odnosno prema stilu igranja koji vam najviše odgovara.

Ova RPG komponente sa u velikoj meri može odraziti i na sam tok meča i nakon određenog vremena gotovo je sigurno da ćete imati lika sa jedinstvenim sposobnostima. Zato je balans ovde izuzetno važan, a Ronimo je uradio sjajan posao i po ovom pitanju, pa ni jedan lik ili neka specijalna moć ne baca senku na ostale.Ovo je bio mali problem koji je pratio X360 verziju, ali koji je sada ispravljen.

Naravno, timsko igranje sa drugim igračima je neophodno ukoliko želite da igra pokaže pun potencijal i pruži vam vrhunsku zabavu. Dobra stvar je da igrač može da preuzme kontrolu nad AI vođenim članom tima i isto tako neprimetno izađe iz igre, kada će se AI vratiti u igru. U drugom slučaju, ne očekujete da botovi rade ono što ste zamislili.

Ovde dolazimo i do najvećeg problema za koji je sama igra samo delimično odgovorna. Naime, mnogi igračima je jedino stalo da pobiju što više heroja iz protivničkog tima, ne obazirući se na cilj, odnosno uništavanje protivničke baze. Ovakvi mečevi se mogu pretvoriti u mučne maratonske makljaže koje ne vode nikud. Ovo je lako moglo biti izbegnuto jednostavnim vremenskim ograničavanjem mečeva.Interesantan je i način na koji se razlike između likova dopunjuju na bojištu. Tako svemirski šerif svojim revolverom i dinamitom neko vreme može da drži na odstojanju neprijateljske droide, dok žabac sabljom i tornado naletima uništava neprijateljsku bušilicu. U zavisnosti od likova od kojih je tim sastavljen i pravca u kome se svaki od njih razvija, svaki meč će se odvijati drugačije, što je jedan od razloga koji će mnoge igrače dugo zadržati u igri.

Za razliku od drugih MOBA igara kao što su DOTA i League of Legends,Awesomenauts ne zahteva nedelje i mesece kako bi “ušli u štos” i postali profi igrač. Ipak, ako želite da izvučete maksimum iz svog lika, potrebno je da eksperimentišete, probate u praksi i ovladate svim onim moćima koje ste otključali igrajući. Dodajte tome i veliki broj likova sa kojima možete igrati i dobićete “replay” vrednost koja se možda nije neiscrpna kao kod pomenutih igara, ali je svakako ogromna.

Šarena 2D grafika je pravi praznik za oči, sa prelepo animiranim i u svakom pogledu upečatljivim likovima, koje nećete imati problema da prepoznate ni u najvećim makljažama. Jednostavno, sve počev od uvodnog introa, preko dizajna likova i muzike, bude sećanja na crtane filmove iz osamdesetih. Igru smo probali i na nešto snažnijem netbooku (AMD E-450 APU), na kome je radila savršeno na najvišim grafičkim podešavanjima, što je za svaku pohvalu.

Awesomenauts je gotovo savršena igra za upoznavanje sa MOBA žanrom, koja je pritom u stanju da zabavi i njegove okorele fanove. Ronimo je i ovu mehaniku uspeo da oživi u simpatičnom 2D svetu, baš kao što mu je to pošlo za rukom sa igrom Swords & Soldiers. Dodajte tome mogućnost igranja u split screen modu i cenu od 9.99 evra i budite sigurni da će vas igra nagraditi zabavom vrednom svakog uloženog centa.
Ocena: 80
Kvaliteti: – Kompletna prezentacija – 2D grafika, muzika i modeli likova nalik starim crtanim filmovima – Velii broj upečatljivih likova sa još većim mogućnostima za njihov “upgrade” – MOBA iz 2D perspektive – Radi odlično na slabijim / starim sistemima Nedostaci: – Mali broj mapa – Nema vremenskog ograničenja mečeva, zbog čega se mogu otegnuti u nedogled – Osim Practice moda sa botovima, nema drugog sadržaja za jednog igrača Sajt: Platforma: PC / PS3 / X360 Minimalni hardverski zahtevi (PC verzija): OS: Windows XP CPU: Dual Core Video karta: ATI ili Nvidia sa 256 MB RAM: 2 GB HDD: 600 MB prostora Preporučeni hardverski zahtevi (PC verzija): OS: Windows 7 / 8 CPU: Dual Core Video karta: ATI ili Nvidia sa 512 MB RAM: 2 GB HDD: 600 mB prostora Igrano na: OS: Windows 7 x64 CPU: Intel Core i5 2500k na 4.2 GHz Video karta: NVIDIA GeForce GTX 460 1GB RAM: 8 GB Konekcija: Cable, 10 Mbit / 1 Mbit  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi