Opis igre: Batman: Arkham City

Hladna zima je u Gotamu, a Betmen na novom zadatku da još jednom zaustavi stare, ali i neke nove zlikovce koji ovog puta terorišu samo srce grada. Qunci Sharp je u međuvremenu iz fotelje upravnika Arkham Asylum psihijatrijske ustanove unapređen u gradonačelnika, sa planom da samo srce Gotama pretvori u mali grad okružen visokim zidovima i u njega smesti sav šljam ovog univerzuma, uključujući i neke stare, ali i nove zlikovce. Jedan od njih je i Hugo Strange koji je izabran za upravnika mračnog i pokvarenog grada, a koji ima svoju prljavu agendu koju vi kao Mračni Vitez morate da odgonetnete i sprečite ga da je ostvari

Milan Jović
Ubrzo nakon što prvi put raširite svoja šišmiš sintetička krila, shvatićete da je Arkham City neverovatno atmosferično i detaljno okruženje ispunjeno bogatim i savršeno ukomponovanim sadržajem. U pitanju je grad unutar grada, sačinjen od nekoliko blokova koje kontrolišu razne bande na čelu sa zlikovcima kao što su Two-Face, Penguin, Mr. Freez i drugi. Svi oni su oživljeni na neverovatan način i svako ima svoje interese i razloge da vas se reši ili održi u životu. Iako ogroman, svaki pedalj grada je pažljivo dizajniran i fantastično osmišljen, sa nekim upečatljivim, grandioznim objektima koji su karakteristični za svako predgrađe, a koji su nekada bili ponos i dika Gotama, a sada su ruinirani i preplavljeni svakojakim šljamom. Daleko veći svet otvoren za istraživanje je ovu akcionu igru pretvorio u pravu avanturu koja će vas konstantno vući da otkrivate nove mračne ćoškove. Ipak, ovo nije prava sandbox igra, pa je svet i dalje podeljen na “habove“. Ovo znači da mnogim zatvorenim lokacijama nećete moći da pristupite kada god poželite, ali ni da ih napustite dok ne završite ono zbog čega vas je priča tu dovela.
 
 
Veličina sveta je primorala dizajnere da našem šišmišu podare neke nove sposobnosti, a jedna od njih je mogućnost da preleće daleko veće distance nego u prethodnoj igri. U te svrhe koristi sajlu kojom pentra gde god poželi. Ovo u praksi funkcioniše savršeno fluidno, pa tako lansiranje Betmena u vazduh i kretanje između zgrada predstavlja pravo uživanje. Na ovaj način vrlo brzo možete da prevalite velike distance ili da se iz čupave situacije na ulici u trenutku vinete u vazduh i završite na nekom bezbednom mestu kao što je krov obližnje zgrade, kran ili neka cev na primer. Dok nadletate grad dovoljan je jedan klik da se obrušite na istetoviranu bitangu na zemlji i utisnete mu teksturu čizme na licu. Ovi momenti u kojima svet posmatrate sa visine će vam pružiti neke od najspektakularnijih prizora koje ste videli u video igrama, naročito ako se igrate na PC-u.  Spoj prepoznatljive arhitekture Gotama obasjane mesečinom, sa neonskom svetlošću reklamnih bilborda koja se probija kroz gustu maglu, paru i sneg su neverovatno atmosferični prizori koje ćemo dugo pamtiti. Tu je i gomila audio-vizuelnih sitnica i referenci koje svet igre čine tako jedinstvenim. Interesantan detalj su helikopteri snaga reda i mira koji nadletaju grad, a koji komičnim komentarima prenose kolegama kako mlatite propalice na ulici, svaki put kada vas uhvate pod reflektorom.  
 
Jedna od boljih strana prethodne igre bile su makljaže, odnosno borbeni sistem koji je sada obogaćen nekim novim elementima. Srž tabanja i dalje čini forsiranje dva tastera, odnosno jednog za pesničenje i drugog za pravovremene kontra napade koji zahtevaju brzu reakciju, a kojima Betmen sada može da onesposobi nekoliko neprijatelja jednim potezome. Vezivanje udaraca vas nagrađuje daleko moćnijim komboima koji podrazumevaju neke impresivne i vrlo brutalne  kontra napade propraćene neverovatno fluidnim animacijama kojima mogu pozavideti i neki holivudksi hitovi. Potezi koje Betmen izvodi u velikoj meri zavise od okruženje, pa tako obližnja ograda ili zid mogu poslužiti kao osnova za razbijanje glava. Ni ovog puta nisu izostale odlične usporene scene smrtonosnih udaraca koje zadajete poslednjem nesrećniku.  
 
Da pesničenje nikad ne postane repetativno, pobrinuli su se različiti neprijatelji koji napredovanjem kroz igru postaju sve bolje opremljeni i zahtevaju primenu novih strategija. Ovo podrazumeva posmatranje šablona kretanja, a zatim i sprovođenje tihe i brze eliminaciju iz vazduha ili s leđa, a neretko i udri i beži taktiku. Tako momke sa električnim pedrecima možete eliminisati samo s leđa, dok oni u teškom oklopu zahtevaju seriju brzih i snažnih udaraca. Ipak, Betmen je daleko od neuništivog super heroja, čak naprotiv, ranjiv je kao i svaki drugi čovek od krvi i mesa. Tako i obična propalica sa vatrenim oružjem može predstavljati problem, jer vaš šišmiš kombinizom nije otporan na metke kao što možda mislite. Kada vas uhvate u unakrsnu vatru, uvek je tu dimna bomba koja će ih dezorjentisat, a vama dati dovoljno vremena da se neprimetno lansirate na neko uzvišeno mesto i svoje žrtve posmatrate kako uspaničeno pretražuju okolinu neprestano se osvrćući za sobom. Naravno, tu su i neke fantastično osmišljene makljaže sa bosovima koje, na žalost, nisu mnogo izazovnije od premlaćivanja šačice huligana. Jednostavno, ovi susreti su podeljeni na nekoliko etapa koje se uglavnom svode na izbegavanje napada, dok ih u kratikm pauzama između brzo udarate onde gde ih najviše boli.  
Jedna od najboljih stvari u prethodnoj igri bili su gedžeti kojim je igra postepeno nagrađivala našeg viteza. Ovog puta njihova uloga je produbljena, pa sada mnoge možete koristiti u borbi. Jedan interesantan komad je pištolj koji ispaljuje električne projektile koji na kratko vraćaju u funkciju razne uređaje, a koji, u zavisnosti od naboja (pozitivan ili negativan), stvaraju različit efekat.  Pogodite generator struje i  elektricitet će istrgnuti oružje iz ruku svim neprijateljima u blizini. Ovog puta je i eksplozivni gel je našao primenu u borbi, pa ga možete koristiti za onesvešćivanje neprijatelja, dok će ledene bombe dobro doći kao sredstvo za imobilizaciju žrtve. Tu je i Bat Claw (kandža) alatka kojom možete istrgnuti oružje neprijateljima iz ruku, što će vam dati dovoljno vremena da ga umlatite pre nego stigne da ga pokupi. Jedan od nama najkorisnijih i najzabavnijih za korišćenje je Disruptor koji daljinskim putem onesposobljava oružje neprijatelja, a da on toga nije ni svestan. Tada možete slobodno da priđete nesrećniku i posmatrate ga kako se njegova neustrašivost postepeno pretvara u zbunjenost, a zatim i u strah, kada shvati da u rukama drži beskorisnu igračku. Prečice na tastaturi omogućavaju da ove opake Bat spravice koristite izuzetno brzo i lako. Međutim, i pored dodeljenih tastera sva ova pomagala je po malo konfuzno koristiti kada ste okruženi brojnim neprijateljima i kada vam je sva pažnja usmerena na premlaćivanje i presretanje napada.  
 
Značajna novina su iskustveni poeni kojima vas igra nagrađuje svaki put kada iz tuče izađete kao jedini na nogama. Svaki novi nivo će vas baciti u dilemu da li da otključate neku novu sposobnost vašeg odela, gedžeta ili borbenih veština. Odelo možete poboljšati jačim slojem karbonskih vlakana koja bolje apsorbuju vrelo olovo, udarce hladnim oružjem ili električne šokove, dok u trećem stablu učite neke nove komboe i poteze. Kako ovih elemenata ima zaista mnogo, često ćete zaboraviti kombinaciju tastera za izvođenje određenih poteza. Na svu sreću, svaki kombo, potez i gedžet su prikazani slikom sa kratkim opisom i brzo i lako im možete pristupiti iz igre kako bi se podsetili. Najlepše od svega je što napredovanjem Betmen zaista postaje sve smrtonosniji predator koji efikasnije i, što je još važnije, spektakularnije i zabavnije izlazi na kraj sa neprijateljima.  
 
Da Arkham City nije samo grad prepun šljama koji treba premlatiti, govore brojne pažljivo osmišljene zagonetke i Riddler-ove smicalice koje treba odgonetnuti i savladati svime što imate na raspolaganju. Tu su i brojni skriveni kavezi i prostorije sa trofejima koji često deluju kao da su na dohvat ruke, ali koji će vas namučiti ako želite da ih se dokopate i otključate neke interesantne detalje i zanimljivosti o likovima i univerzumu kojima igra obiluje. U ovome vam itekako može pomoći izuzetno koristan, a neretko i neophodan Detective Vision, koji je pretrpeo značajne izmene. Ipak, njegova funkcija je u srži ostala nepromenjena. Tako ovaj “sonarni“ vid više nije pogodan za intenzivno eksploatisanje, pre svega jer eliminiše neke važne indikatore sa ekrana. Detectiv Vision i sada igra veliku ulogu u napredovanju kroz priču, jer pomoću njega Betmen prikuplja razne dokaze i prati tragove i signale koji ga mogu odvesti na neka potpuno neočekivana mesta. Prisluškivanjem razgovaora zlikovaca, možete doći do nekih korisnih informacija ili sporedne misije koja može biti dobar izvor poena za otključavanje novih gedžeta. Ipak, glavni razlog za prelaženje sporednih misija su neki  poznati zlikovci za koje nije bilo mesta u glavnoj priči, a koje nećete videti ukoliko ne odradite i neki poslić sa strana. Najprostije misije ovog tipa su one u kojima možete da spašavate bespomoćne političke zarobljenike svaki put kada ih čujete u mračnoj, slepoj ulici kako mole bitange da im poštede život.  Sa druge strane, tu su i misije koje se protežu dobrim delom igre, kao što je ona u kojoj pokušavate da uđete u trag seriji telefonskih poziva u cilju otkrivanja lokacije lukavog serijskog ubice (Victor Zsasz), koji vas šeta gradom od govornice do govornice.  
 
Za razliku od X360 verzije, PC verzija igre dolazi sa deonicama u kojima nas igra periodično prebacuje u tesnu kožu žene mačke, kako bi iz druge perspektive sagledali neka dešavanja u Arkham City-u kojima Betmen nije prisustvovao. Ova lukava cica sa interesantnim smislom za humor je opaka koliko i Betmen. Možda ne može da leti, ali se zato svojim metalnim kandžama pentra po zidovima (pa čak i nekim plafonima) poput prave mačke, dok bič koristi u iste svrhe kao Betmen svoju sajlu.  Ovaj agilni lik je podjednako zabavan za igranje, ali ćete kroz priču moći da ga kontrolišete samo u par navrata. Ipak, jednom kada pređete igru na raspolaganju će vam biti mogućnost da se prebacujete između ova dva lika kada god poželite. Do tada ćete dobiti pristup bogatom sadržaju, odnosno Challenge misijama sa još gedžeta koji čekaju da budu otključani. Odlična vest je i to da sa prvim DLC sadžajem uskoro stiže i  Robin koji će doneti neke nove misije. Dobar razlog da se vratite kampanji je Game Plus mod koji će vas od samog starta baciti protiv opakijih neprijatelja, bez onih sitnih, ali značajnih indikatora na ekranu, koji će biti zamenjeni vašom intucijom i iskustvom koje ste stekli prvim prelaženjem.  
 Nema sumnje da je Rockstedy PC verziji igre pružio poseban tretman. Igra izgleda primetno bolje nego na konzolama, čak i kada se isključe napredni DirectX 11 i PhysX efekti. Trenutno ne možemo da se setimo naslova koji koristi Unreal 3 endžin, a koji izgleda bolje od ove igre. Jednostavno, likovi i svet igre obiluju sitnim detaljima gde god se okrenete, a naročito je interesantno posmatrati Betmenovo odelo kako se vremenom raspada i otkriva modrice i posekotine. Oni sa snažnijim DX11 harverom će iskustvo moći da obogate naprednim osvetljenjem, lepšim senkama i nekim prelepim atmosferskim efektima poput magle i pare, sa kojim Arkham City izgleda apsolutno fantastično, naročito kada se posmatra sa visine.  
 
Na žalost, Rocksteady otvoreno priznaje da igra ima problema sa DX11 modom (koji je navodno već ispravljen zakrpom) koje smo i sami iskusili u vidu periodičnog “kašljanja“ koje i onako jedva zadovoljavajući broj frejmova pretvara u pravi slideshow od par sekundi. Ipak, u DX9 modu igra i dalje izgleda impresivno i što je još važnije, kontinualno radi savršeno, bez ikakvog štucanja. Na kraju, tu su i ništa manje važni PhysX efekti koji na GeForce hardveru izgledaju sjajno! Plašt Betmena se ponaša baš onako kako očekujete dok izvodi vratolomije na zemlji i u vazduhu. Para, tkanine, papiri, komadići stakla i leda su sve one sitnice koje je PhysX preuzeo na sebe, a koje izgledaju bolje nego u bilo kojoj drugoj igri. Podjednako impresivna je i zvučna komponenta, pre svega zahvaljujući glasovnoj glumi ljudi kao što su Mark Hamill (Joker) i Kevin Conroy koji je veći deo svog života proveo oživljavajući lik Betmena, a zahvaljujući kome će ovaj heroj ostati upamćen i van stripa.  
 
Batman:Arkham City je u apsolutno svakom pogledu bolja od već fantastične prethodne igre i svakako novi kandidat za igru godine. Feneomenalna priča prepuna obrta, ogroman svet, mračna atmosfera, brojni interesantni likovi, zagonetke, enormna količina sadržaja, raznolikost u izvođenju i posvećenost detaljima su sve ono zbog čega Rocksteady timu treba dodeliti titulu najboljeg posrednika između stripova i igara.  
 
Iako nam nije namera da vam poslednjim komentarom pokvarimo sveprisutne pozitivne utiske, ipak osećamo odgovornost i želju da vas upozorimo da PC verzija igre dolazi sa iritantnom SecuROM i Games For Windows Live zaštitom, koja nameće limit od pet aktivacija (instalacija) po kopiji.
 
Ocena: 93
 
Kvaliteti:  – Ogroman, mračan i atmosferičan svet prepun detalja, zanimnljivih lokacija, tajni i zagonetki – Paraglajding i kretanje gradom su pravo uživanje – Unapređen i obogaćen  sistem borbe sa gomilom gedžeta na raspolaganju – Mračna atmosfera sa brojnim upečatljivim likovima – Fantastična priča prepuna obrta i brojne zanimljive sporedne misije – Količina sadržaja u kampanji i van nje
Nedostaci:  – Prelaki okršaji sa bosovima – Korišćenje gedžeta u borbi često može biti kontraproduktivno – Problemi sa performansama u DX11 modu
Sajt Platforma: PC/PS3/X360 Minimalni hardverski zahtevi (PC verzija): OS: Windows XP / Vista / 7 CPU: Dual Core na 2.4 GHz GPU: NVIDIA GeForce serije 8800 / ATI serije 3800 sa 512 MB memorije RAM: 2 GB HDD: 17.5 GB prostora
 
Preporučeni hardverski zahtevi (PC verzija): OS: Windows XP 7 CPU: Dual Core na 2.5 GHz Video karta: NVIDIA GeForce serije 9800 / ATI Radeon HD serije 4800 sa 1 GB memorije RAM: 4 GB HDD: 17.5 GB prostora Igrano na: OS: Windows 7 x64 CPU: Intel Core i5 2500k na 4.2 GHz Video karta: NVIDIA GeForce GTX 460 1GB (OC) RAM: 4 GB DDR3 Konekcija: Cable, 6 Mbit / 384 Kbit

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi