Huawei patenti predvode svet – uprkos sankcijama Kina ima više patenata nego SAD

Kina je tokom 2023. godine prijavila 25 posto više patenata od SAD, a Huawei patenti uprkos tehnološkim sankcijama predvode kompanije širom sveta

Huawei patenti predvode svet – uprkos sankcijama Kina ima više patenata nego SAD

Iako su američke sankcije kineskim kompanijama značajno otežale poslovanje na globalnom tržištu, tehnološki gigant Huawei ostaje vodeći kada su u pitanju međunarodni podnosioci patenata i tako nadmašuje konkurenciju. Huawei patenti sa 6.494 objavljenih zahteva daleko su ispred od svih drugih konkurenata, a slede ga južnokorejski Samsung Electronics sa 3.924 i američki Qualcomm sa 3.410 podnetih patenata.

U top 50 PCT (Patent Cooperation Treaty) patentnih prijava, visokotehnološke kompanije dominirale su u aktivnosti razvoja hardvera, telekomunikacionih tehnologija i softvera. Giganti kao što su Apple, Google, Microsoft i Meta nisu bili među prvih 15 podnosilaca patenata. Kompanije sa sedištem u Kini podnele su ukupno 69.610 prijava patenata i tako nadmašile SAD koje su imale 58.823 podnetih prijava patenata, otkrivaju nedavno objavljeni podaci Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

Indija takođe daje određen doprinos rastu posto u odnosu na prethodnu godinu. Slično kao ona, i Turska je zabeležila rast od 8,5 procenata u PCT prijavama.

WIPO utvrđuje broj prijava patenata koje podnosi pojedinac ili kompanija preko svog sistema „Ugovora o saradnji u oblasti patenata” (PCT). Podnosioci prijava tako žele da zaštite svoje pronalaske u više zemalja sa jednom međunarodnom prijavom za patent.

Najznačajnije oblasti tehnoloških inovacija za PCT prijave patenata u 2023. godini bile su računarska tehnologija, telekomunikacije, električne mašine, medicinska tehnologija i farmaceutski proizvodi. Električne mašine i segmenti transporta doživeli su najbržu stopu rasta u vrhunskim tehnološkim oblastima.

Sve pomenute oblasti činile su dve petine svih ukupno objavljenih PCT prijava u 2023. Godini. Što se tiče patenata koji se odnose na telekomunikacije sa 5G i Wi-Fi tehnologijom, prednjačili su Huawei, Qualcomm, Samsung, Ericsson i Nokia sa najviše podnetih patentnih prijava. Interesantno je da su kompanije kao što su Vivo i Oppo bile veći „pronalazači” nego Apple i Microsoft, a AMD i Nvidia bili su takođe odsutni sa top 15 liste.

Iako su ekonomske neizvesnosti prouzrokovale izazove u inovativnim aktivnostima 2023. godine, dugoročni trendovi ukazuju na kontinuiran rast korištenja intelektualne svojine u globalnoj digitalnoj ekonomiji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi