Pet karakteristika koje možemo da očekujemo na novim MacBook Air računarima

Dok čekamo mart, kada će biti lansirani novi MacBook Air računari, nailazimo na pet karakteristika koje bi i model od 13 i onaj s 15 inča trebalo da imaju

Pet karakteristika koje možemo da očekujemo na novim MacBook Air računarima

Novi Apple MacBook Air modeli računara sa dužinama dijagonala od 13 i 15 inča će prema najnovijim insajderskim informacijama stići na tržište krajem marta, što će biti osveženje posebno za trinaestoinčni model, pošto je poslednji izašao još u junu 2022. godine. To je trenutno najstariji Mac u trenutnoj Apple proizvodnji, pošto nije „ažuriran“ 600 dana. To će srećom neće biti slučaj još dugo, ako je sudeći po insajdeirma, koji donose i pet karakteristika koje možemo da očekujemo na oba nova modela.

Prva od njih je svakako procesor. Osnovni Apple M3 čip bi trebalo da pokreće oba nova MacBook Air modela, a analitičari očekuju da će to biti čip sa sličnim broj CPU i GPU jezgara kao i M2 procesor u aktuelnim 13’’ i 15’’ MacBook Air modelima. Međutim, njegova arhitektura je moćnija, ukoliko u obzir uzmemo napredni 3 nm proizvodni proces na kom je izrađen.

Na osnovu test vrednosti koje ovaj čip ima na četrnaestoinčnom MacBook Pro modelu, znamo da M3 ima jednojezgarni rezultat od oko 3.000 bodova, dok je višejezgarni na 11.700 poena. Ukoliko u obzir uzmemo M2 čip u aktuelnom MacBook Air računaru gde jednojezgarni i višejezgarni rezultati ostvaruju 2.600, odnosno 9.700 bodova, zaključak je da je M3 oko 20 posto brži od svog M2 prethodnika.

Druga karakteristika je to da ovaj čip uključuje i ubrzane Ray-Tracing efekte, značajno povećavajući brzinu kompleksnog procesa renderovanja. Ova tehnologija modelira svojstva svetlosti dok je u interakciji sa scenom, omogućavajući aplikacijama da kreiraju izuzetno realistične i fizički precizne slike. To treba da se odrazi i na gejmng u poboljšanju brzine kadrova, ali najveći uticaj ove tehnologije videće se kroz programe kao što su Blender ili Cinema4D.

Sledeća stvar je to da osnovni Apple M3 čip uključuje podršku za AV1 dekodiranje, što treba da pruži značajno poboljšanje pri gledanju video sadržaja na Mac uređajima. Ne samo da ono štedi propusni opseg, već nudi i efikasniju reprodukciju striming usluga kako bi se dodatno produžio vek baterije.

Četvrta karakteristika uključuje tzv. Dynamic Caching funkciju, koja za razliku od tradicionalnih GPU-ova, dodeljuje upotrebu lokalne memorije u hardveru u realnom vremenu. Ona dramatično povećava prosečnu iskorišćenost GPU-a, što značajno povećava performanse za zahtevne profesionalne aplikacije i igre, piše MacRumors.

Konačno, poslednja od pet karakteristika koje možemo očekivati na oba nova modela je Wi-Fi 6E koji radi frekvenciji i od 6 GHz u svrhu povećanja propusnog opsega. To znači da može da radi pri većim bežičnim brzinama, sa manjim kašnjenjem i manjim smetnjama u signalu, sve dok je podržani uređaj povezan na Wi-Fi 6E ruter.

Wi-Fi 6E može da podnese više simultanih veza bez smanjenja performansi, što ga čini idealnim za okruženja sa mnogo povezanih uređaja, kao što su moderne kancelarije. Osim aktuelnih MacBook Air modela u trenutnoj Apple ponudi, svi Mac računari sada podržavaju ovu mrežu, što takođe ukazuje da je možemo očekivati i u MacBook Air računarima sledeće generacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Jedino vredno čekanja jeste da u standardnom modelu dođe 16GB RAM.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi